searchSøgTYPO3 CMS by TypoConsult A/Smobilemenu

Parring og hvalpe

Parring af tæve

Det er forår og der er amoriner i luften. Hvis din tæve er stille omkring sin løbetid eller du skal køre langt for at få hende parret, er der mulighed for at følge hende tæt. Vi laver skrab af skeden og vurderer, hvornår vi skal begynde at tage blodprøver til bestemmelse af progesteron. Vi ultralydscanner livmoderen og æggestokkene, så vi kan vurdere om de er sunde og raske. Vi kan således bestemme det præcise tidspunkt for parring eller inseminering.

Drægtighed og ultralydscanning

Er din tæve blevet parret til en ønsket drægtighed ultralydscanner vi tæven på dag 25-30 efter ægløsning. Alternativt benyttes dage efter sidste parring, hvis datoen for ægløsning ikke kendes.

Ved denne scanning vurderes antallet af hvalpe. Det er ikke altid muligt at vurdere det præcise antal, men vi ser på om der er få eller mange hvalpe, fordi dette kan betyde noget for forløbet af fødslen. Vi vurderer også, om der er tale om en tidssvarende udvikling af hvalpene.

Vi scanner igen dag 45 og dag 55 under forudsætning af, at proceduren ikke stresser tæven. Under disse ultralydscanninger vurderes terminsdatoen (mest relevant for tæver, hvor ægløsningstidspunktet ikke kendes) samt om hvalpenes organudvikling forløber som den skal, eller om der skal tages specielle hensyn under fødslen mv. Ligger hvalpene rigtigt er det også muligt at kønsbestemme hvalpene. Dette er dog mest for hyggens skyld.

Uønsket drægtighed

Er din tæve blevet parret med risiko for en uønsket drægtighed ultralydscanner vi tæven på dag 20 efter observeret parring.

Er der ikke tegn på drægtighed, scanner vi igen 7-10 dage senere.

Er der der tegn på drægtighed behandles tæven med en abortsprøjte samme dag samt den efterfølgende dag. Vi kontrolscanner gerne 7-10 dage senere, for at konstatere, at der ikke længere er tegn på drægtighed.

Sædtapning, sædevaluering og inseminering

For at en parring skal være succesfuld skal både tæve og hanhund være sunde med velfungerende kønsorganer. Skal din hanhund bruges til parring, er det vigtigt at undersøge hanhundens prostata og sædkvalitet. Undersøgelsen er speciel vigtig, hvis din hanund er ældre end 7 år gammel, fordi disse hanhunde ofte kan have nedsat sædkvalitet som følge af en ubemærket infektion i prostata.

Undersøgelsen foregår ved hjælp af en ultralydscanning af prostata, en sædtapning og en efterfølgende undersøgelse af de 3 sæd-fraktioner.

Kontakt os

Maribo Dyrehospital
Rødbyvej 6
4930 Maribo Lolland-Falster
Telefon: 5476 0076
Klik her for e-mail

Klik her for Online tidsbestilling

Dyrlægernes telefontid: 8.00-9.00

Receptfornyelse: 8.00-9.00

Tidsbestilling: 9.00-12.00 & 13.00-16.00

Ved akut brug for hjælp er telefonen selvfølgelig altid åben

Notfall Kleintierpraxis

Clinique Veterinaire

Vagttelefon

Emergency Small Animal Hospital

Notfall Kleintierpraxis

Hopital d'Urgence Vétérinaire

Telefon: +45 5476 0076

Vi er i vagtsamarbejde med:

Nykøbing F. Dyrehospital

Nysted Dyreklinik

Dyrlægegården Våbensted &

Dyrlægehuset Nakskov

Byens Dyreklinik

 

 

Åbningstider

Mandag - fredag - 8.00 - 16.00

Maribo Dyrehospital

Søgning