Søg
TYPO3 CMS by TypoConsult A/S

Gigt

Årsagen til gigt

Årsagen til gigt kan enten være primær uden kendte underliggende faktorer, eller sekundær til en ledsygdom, så som albue- og hofteledsdysplasi, løse knæskaller, vækstforstyrrelser i skelettet eller som komplikation til en skade så som korsbåndslæsion eller brud. Store eller mellemstore hunderacer er specielt udsatte, men også mindre hunderacer rammes.  

I forbindelse med gigt kan bevægeligheden blive nedsat, dels på grund af en fortykket ledkapsel, og dels på grund af smerte i leddet, når dette er i yderpositioner. Ved nedbrydning af det gigtramte led kan ledbrusken blive slidt ned, så den underliggende knogle fritlægges, hvilket sædvanligvis medfører smerte. Kroppen kompenserer ved at opbygge mere knogle rundt om leddet for at nedsætte bevægeligheden, og dermed mindske smerten, når knoglerne gnider mod hinanden.

Forandret muskulatur og overbelastning af andre led kan være en følge af det forkerte belastningsforhold, som et syg led medfører. Dette fører desuden ofte til en smertefuld tilstand i muskulaturen, som nogle gange kan være endnu mere ubehagelig for dyret end ledsmerten i sig selv. 

Symptomer på gigt

Symptomer ved gigt kan variere meget. Ved røntgenfotografering af hofte- og albueled hos unge hunde, kan der nogle gange ses gigtforandringer hos dyr, som ellers ikke viser tegn på ledproblemer. En del hunde og katte med gigt kan leve et ubesværet liv i mange år.

De mest almindelige symptomer er halthed og stivhed i varierende grad, og ses oftest når hunden eller katten rejser sig efter at have hvilet. Det er tit, at haltheden og stivheden nedsættes, når musklerne bliver varme. Ofte forværres haltheden efter voldsom motion, leg eller arbejde. Graden af halthed og stivhed kan tilmed variere med årstiderne.

Smertebehandling

En vigtig del af gigtbehandlingen, består i at mindske betændelsestilstanden.

Med det rigtige valg plejer man at kunne opnå en lindring af ubehaget, og en forbedring i livskvaliteten. 

I konsultationen giver vi dig et smerte-vurderingsskema, således at du bedre kan vurdere om dit kæledyr har ondt. Det er vigtigt, at du kan regulere medicinen således, at dit kæledyr får den korrekte mængde smertestillende medicin. Dette kan nemlig svinge efter aktivitet og årstid.

Hvad kan du selv gøre

Motion

For at mindske gigtproblemet og eventuelt forsinke dets udvikling, bør hunde og katte motioneres fornuftigt. Dit kæledyr har ofte bedre af flere korte gåture, end af én lang. Den bør få lige meget motion på alle dage i ugen, hele året rundt.

For hunde gælder det at opvarmning og nedvarmning er vigtig inden for mere krævende aktiviteter (jagt, agility, konkurrencer), for at mindske risikoen for skader. Mange tænker på opvarmning, men glemmer den lige så vigtige nedvarmning. ”Køl ned” med en rolig gåtur efter hård fysisk aktivitet, for at musklerne kan komme effektivt af med affaldsprodukter. Lad aldrig hunden blive liggende i en kold bil i længere tid inden eller efter træning. Brug gerne dækken eller lignende når det er koldt eller det regner.

En hund eller kat med gigt må gerne røre sig meget, og det vigtigste er, at træningen øges gradvist. Det kan være godt at begynde med korte gåture, og i takt med at stivheden forsvinder og muskulaturen bliver større, kan træningsintensiteten øges og gåturene gøres længere. Lav gerne smidighedsøvelser. Tag en snak med os om gode træningsøvelser.

Ved gigt bør vild leg med andre dyr, cykelmotion eller andre anstrengende aktiviteter, så som at løb efter bold, gang på glatte underlag, undgås.

Hunde og katte med gigt er tit bange for at glide og falde. Hvis de glider kan deres tilstand forværres drastisk.

Ernæring og kosttilskud

Der findes fodertilskud, som indeholder både glukosamin og chondroitinsulfat, som normalt findes i kroppen, og som er vigtige byggesten i dannelsen af nyt brusk.

Der findes imidlertid ingen pålidelige videnskabelige studier, som viser at kosttilskud mindsker symptomerne ved gigt, hverken hos hunde eller hos mennesker. Vi oplever dog at symptomer ved slidgigt kan mindskes ved hjælp af disse kosttilskud.

Hvis din hund eller kat er overvægtig, kan du forsøge at slanke dit kæledyr ved at nedsætte mængden af kalorier, der dagligt indtages. Bliver dit kæledyr meget sulten, kan man tilsætte en fiberblanding til maden. Der findes desuden specialfoder med lavt kalorieindhold, som medvirker til at vægttabet kan gå hurtigere og nemmere.

Chancen for at et vægttabet lykkes øges betydeligt, hvis dit kæledyr regelmæssigt kontrolvejes. Tag en snak med vores veterinærsygeplejerske Caroline B. Jørgensen, som er ansvarlig for vores slankeklinik. 

Massage, strækøvelser og laserbehandling

Massage kan løse spændinger i muskulaturen, og igangsætte frigørelse af kroppens egne smertestillende stoffer. Massage medfører at muskler og sener bliver mere elastiske, og det kan have en afslappende indvirkning på dit kæledyr.

Strækøvelser kan hjælpe på overanstrengt muskulatur, ved at musklerne derved slapper af. Dette hjælper ofte til at øge bevægeligheden, og mindske smerterne. Musklerne bør være opvarmede via for eksempel en gåtur, inden der laves strækøvelser.  

Laserbehandling hjælper en stor gruppe af vore gigtpatienter, især dem der har nervesmerter som følge af gigt i ryggen. Laserstrålerne øger blodcirkulationen til det område, hvor gigten sidder, hvilket giver en smertelindrende- og helende effekt.

Søg på Maribo Dyrehospital