Søg
TYPO3 CMS by TypoConsult A/S

Nytårsangst - angst for fyrværkeri

Tegn på angst og frygt

Kæledyr kan vise mange forskellige tegn på frygt og angst.

Kæledyr kan opfange lyden af tordenvejr eller fyrværkeri længe før vi mennesker kan og derfor er det vigtigt at være opmærksom på de små signaler dit kæledyr udsender, når den begynder at blive bange.

Hjernen husker overvejende de omstændigheder, der fører op til en farlig situation.

Derfor er forebyggelse vigtig.

Behandlingen virker derfor bedst, hvis din hjælp ydes før dit kæledyr bliver rigtig bange.

Tryghedsskabende dufte (feromoner)

Hunde og katte udskiller selv naturlige feromoner, - signalstoffer som får dem til at føle sig trygge. Kopier af disse feromoner bliver kunstigt fremstillet, og kan købes som diffuser, spray og halsbånd.

De kan med fordel anvendes i perioden frem til nytårsaften. Diffuseren til stikkontakten installeres ca. 2-3 uger før fyrværkeriets start, og sprayen kan anvendes i de omgivelser, hvor dyret normalt føler sig tryg, f.eks. i deres kurv. Halsbåndet virker i 4 uger og det er en god idé at sætte det på således det også holder i dagene efter nytår.

Adaptil til hunde. Findes som spray, diffuser (til at sætte i stikkontakten), og halsbånd.

Feliway til katte. Findes som spray og diffuser.

Tryghedsskabende dækken ThunderShirt

En Thunder-Shirt er et dækken, der kan anvendes til hunde der er bange. Den påfører et konstant blidt tryk på hundens krop og dette tryk har en beroligende effekt på de fleste hunde. Lignende teknikker bruges f.eks. til spædbørn som svøbes eller brug af kugledyner til børn.

Man skal begynde at bruge en Thunder-Shirt i den gode periode, hvor hunden ikke er utryg og bange. Den findes til de helt små hunde under 4 kg. og op til de tunge drenge over 50 kg. Thunder-Shirt kan med fordel startes op allerede i starten af december.

Vi ser meget fine resultater med brugen af Thunder Shirt overfor nervøsitet overfor lyde, dyrlægebesøg, angst for at være alene hjemme ect.

Zylkene

Zylkene er et fodertilskud som indeholder spaltede mælkeproteiner, svarende til det, der findes i modermælk.

Zylkene hæver grænsen for hvornår man bliver bange. Det kan anvendes til alle katte og hunde gennem kortere eller længere tid og er laktosefrit og hypoallergent.

Zylkene findes som kapsler, og gives som normal dosis 1 gang dagligt.

I pressede situationer - som fx nytårsnat kan de gives hver 4 time (evt. dobbeltdosis). Det anbefales at begynde behandlingen ca. 7-14 dage før nytårsaften.

Medicinsk behandling

Mundhule-gel.

Den lægges mellem kind og tænder på din hund.

Der findes nu en receptpligtig gel godkendt til dæmpning af angst og frygt fremkaldt af lyde (tordenvejr, skud, fyrværkeri) hos hunde. Gelen må gives 5 gange pr. døgn. Gelen bør gives hver 2. time.


Det er vigtigt at gelen gives før de første tegn på angst for at opnå den fulde effekt.

Det er vigtigt att din hund ikke spiser guffer eller mad 15 minutter efter indgivelse. Så vil effekten være størst. Gelen virker nemlig ikke, hvis den sluges.

Giv gelen, før man begynder at skyde fyrværkeri af evt. fra kl. 15.00 Nytårsaften.

Gelen kan også benyttes, hvis din und er bange for tordenvejr.

Angstdæmpende tabletter.

Er din hund virkelig bange kan du give den yderligere angstdæmpende medicin. Disse tabletter gives kl 22.30, så din hund er dækket ind, når fyrværkeriet begynder kl. 24.00.

Søg på Maribo Dyrehospital