Søg
TYPO3 CMS by TypoConsult A/S

Nyheder

Coronavirus og dyr

Kan COVID-19 smitte fra mennesker til kæledyr?

Der er i øjeblikket ingen beviser for, at familiedyr – herunder hunde eller katte, kan blive smittede og syge af den nye coronavirus COVID-19.

Kan dyr overføre smitte mellem mennesker?

Spredning af virus sker hovedsageligt ved dråber, når en inficeret person hoster eller nyser. Det er vigtigt at pointere, at der stadig ikke er noget, der tyder på, at familiedyr, herunder kæledyr som hunde og katte, kan sprede virus mellem mennesker, fx via pelsen.

Selvom der ikke er noget bevis for, at kæledyr spiller en rolle i at overføre smitte med COVID-19, bør streng håndhygiejne opretholdes igennem hele interaktionen med dyret, især hvis der er tale om et dyr, der har været i kontakt med en inficeret person.

Skal jeg undgå kontakt med kæledyr eller andre dyr, hvis jeg er syg med COVID-19?

Hvis du er syg med coronavirus, skal du undgå direkte kontakt med dit kæledyr, herunder klap, kram og at blive ”kysset”.

Har du brug for at være i tæt kontakt med dit dyr, anbefaler vi almindelig håndhygiejne som håndvask og sprit før og efter, samt at du bærer mundbind, når du er i direkte kontakt med dyret.

Dette er ikke kun af hensyn til overførsel af smitte med coronavirus, men også fordi hunde og katte har andre bakterier, som kan overføres til mennesker, og som kan risikere at give infektion, når man i forvejen er svækket af coronavirus.

Må andre passe mit dyr, imens jeg er i karantæne eller syg?

Hvis det er muligt, skal du lade et andet medlem af din husstand passe dine dyr, mens du er syg, og i øvrigt følge ovenstående forholdsregler.

Da der på nuværende tidspunkt ikke er bevis for, at dyr kan overføre smitte, kan du roligt lukke katten ud eller lade hunden blive luftet af en person, der er rask/ikke i karantæne.

Aftal med personen, hvordan hunden kan overleveres, uden at mennesker har direkte kontakt.

Det anbefales, at personen, der skal lufte hunden, bærer handsker og efterfølgende anvender almindelig hygiejne som fx håndvask og sprit i forhold til et forsigtighedsprincip.

Vi henviser i øvrigt til de enhver tid gældende retningslinjer og påbud fra Sundhedsstyrelsen om blandt andet at begrænse social kontakt mellem mennesker.

Alle dyrlægeklinikker stadig åbent, men tager selvfølgelig deres forholdsregler.

Har du brug for dyrlægehælp til dit dyr?

Det er vigtigt, at dyr, der er syge og har brug for hjælp, kommer til dyrlægen.

Hvis du har brug for dyrlægehjælp til dit dyr, og er du bekræftet syg med coronavirus, skal du lade en rask person udenfor hjemmet tage dit dyr til dyrlægen. Du skal sørge for at give personen en fuldmagt til det.

Kontakt dyrlægen for en tid og oplys om, at dyret kommer fra et hjem med coronavirus.

Kan jeg selv tage mit dyr til dyrlægen?

Ja, hvis du er rask og ikke i karantæne. Dyrlægerne holder åbent, men du skal ringe og aftale en tid med dem først.

Nogle dyrehospitaler og klinikker modtager kun akutte henvendelser. Dette skyldes ikke frygt for smitte fra dyr til mennesker eller mellem dyr, men at man ved at reducere antallet af mennesker og dyr i klinikken bedre kan efterleve regeringens retningslinjer om at begrænse social kontakt mellem mennesker.

Nogle dyreklinikker og  -hospitaler har også ændrede arbejdsgange. Dette kan fx være, at dyreejeren venter udenfor, mens dyrene behandles, at fodersække stilles ud mv.

Sørg altid for at tale med dyrlægen om eventuelle forholdsregler, når du henvender dig for at bestille tid.

Hvad med kattens coronavirus - er det den samme?

Flere dyrearter som fx hunde og katte har deres egen artsspecifikke coronavirus, som ikke har noget med COVID-19 at gøre. Du skal derfor ikke være bekymret for, at du bliver smittet med den coronavirus, som kun forekommer hos fx katte.

Værd at vide

Parring af tæve

Så er det ved at være tid til, at vore kæledyr kommer i løbetid og der er dermed amoriner i luften. Hvis din tæve er stille/utydelig omkring sin løbetid eller du skal køre langt for at få hende parret, er der mulighed for at følge hende tæt. Vi laver skrab af skeden og vurderer, hvornår vi skal begynde at tage blodprøver til bestemmelse af progesteron.

Vi ultralydscanner både tæver og hunkatte og giver en status på livmoderen og æggestokkene, så vi kan vurdere om de er sunde og raske. Vi kan således bestemme det præcise tidspunkt for parring eller inseminering, eller fastslå om der er sygdomsmæssige forhold vi skal behandle. 

Drægtighed se her

Uønsket drægtighed se her

Sædtapning og inseminering se her

Hvad er Danmarks farligste dyr?

Ganske vist har Danmark ikke vilde krokodiller, giftslanger eller løver, dog har vi et lille dyr, der virker ganske uskyldigt, men som man ikke skal undervurdere.

Skovflåten er en blodsugende mide som kan overføre forskellige sygdomme til både dyr og mennesker.

De vigtigeste sygdomme her på Lolland-Falster er borelliose og anaplasmose. Borrelia er den bakterie, som hos mennesker giver røde plamager efter bid og lammelser i ansigtet.

Hos hunde er symptomerne anderledes. Ofte er det tydeligste tegn, at hunden over en periode bliver skiftevis halt på forskellige ben. Man kan også se, at de led, som findes nedenfor knæ og albuer hæver op. Hunden kan blive mindre energisk og springe et måltid over.

Man ved at 1 ud af 5 katte danner antistoffer overfor anaplasmosen, og 1 ud af 100 katte danner antistoffer overfor borrelia. Men katte bliver ligesom rådyr og mus ikke syge af bakterien.

Får din hund Borrelia eller Anaplasma kan det behandles med et bestemt antibiotika. Hunde kan også vaccineres mod Borrelia, men ikke imod Anaplasma. Vaccinen holder i 1 år og bør gives i marts-april inden flåtsæsonen begynder.

Det er Borrelia, som giver den største risiko for følgesygdomme, så som leddegigt eller nyresvigt. Disse sygdomme kan lindres med medicin, ikke altid helbredes.

Husk årlig vaccination imod Leptospirose

Vi har Leptospirose på Lolland-Falster. Hos hunde, mennesker og i mindre grad kat kan denne bakterie føre til kronisk nyresvigt eller leversvigt. Hunde, men desværre ikke mennesker eller katte kan vaccineres mod Leptospirose (L4). Vaccinen holder kun 1 år, og det er derfor nødvendigt at vaccinere din hund årligt mod denne sygdom.

Vagttelefon (Notfall Kleintierpraxis)

Telefon: +45 5476 0076

Åbningstider

Mandag - fredag - 8.00 - 16.00

Søg på Maribo Dyrehospital